Bu bölge aynı zamanda yerkürenin ılıman bölgede bulunan en yaşlı ormanlarına evsahipliği yapmaktadır. Bol yağış ve nisbi ılıman iklimi sayesinde yılın her mevsimide yeşildir. Demirkapı ve Soğanlı dağlarında tespit edilmiş 60’tan fazla endemik bitki bulunmaktadır. Yabanıl hayvan hayatı açısından da zengin bir çevre içerir. Bu hayvanlardan, bozayı, karaca, vaşak, dağkeçisi türleri bulunmaktadır. Uzungöl Doğal Sit Alanı, Özel Koruma Çevresi ve Tabiat Parkı gibi koruma statülerine sahiptir.
Trabzon Gezi Rehberi
Uzungöl
Sümela Manastırı
Trabzon’un Maçka ilçesinin Altındere Köyü sınırları içinde, Altındere Vadisi’ne hakim Karadağ’ın eteklerinde sarp bir kayalık üzerine kurulmuş olan Sümela Manastırı, halk arasında “Meryem Ana” adı ile anılır. Vadiden yaklaşık 300 metre yükseklikte bulunan yapı, bu konumuyla manastırların şehir dışında, ormanlarda, mağara ve su kenarlarında kurulma geleneğini sürdürmüştür.
Sümela Manastırı’nın başlıca bölümleri,
- Anakaya kilisesi Birkaç şapel, Mutfak, Öğrenci odaları, Misafirhene, Kütüphane, Kutsal ayazmadır.
Atatürk Köşkü
Köşk, 19. yüzyıl başlarında Trabzon’a hakim Soğuksu Sırtlarında Konstantin Kabayanidis tarafından yazlık olarak yaptırılmıştır. Avrupa ve Batı Rönesans mimarisinin etkilerini taşıyan binada büyük ve gösterişli Avrupa simgeleri kullanılmıştır. Bununla birlikte Köşkün dış cephesinde taş işçiliği kullanılmış olup, bahçesi çam ağaçlarıyla çevrilidir. İç cephede tuğla kullanılmış merdivenler ahşap ve korkulukludur.
Kayabaşı Yaylası
Kayabaşı Yaylası Trabzon Düzköy’de bulunmaktadır. Şehre fazla uzak olmayan bu eşsiz güzellikteki yaylamıza aracınızla çok rahat bir şekilde gidebilir isterseniz de konaklama yapabilirsiniz. Doğanın güzellikleri ile bütünleşmiş yaylamızda çok güzel dakikalar geçirebilir özelimi duyduğunuz o güzel piknik hayalinizi gerçekleştire bilirsiniz. Genelde biz gittiğimizde köfte ve balık yapmaktayız ama siz kendinize göre bir eğlence bulabilirsiniz dilerseniz bölgedeki yerlerde de yemek yiyebilirsiniz. Ayrıca açık yeşil alanda da top oynama zevki bir başka oluyor
Hıdırnebi Yaylası
Hıdırnebi Yaylası, Trabzon’un Akçaabat ilçesine bağlı Sertkaya köyünde bulunan bir yayladır. 1600 metre yükseklikteki yaylada turistik tesisler bulunmaktadır.
Hıdırnebi kayalıkları arkasında bulunan alanda her yıl 20 Temmuz’da son bulan şenlikler düzenlenmektedir. Şenliklerin başlangıç tarihi bilinmemekle birlikte, yayladan gelen çobanların her yıl ürünlerini pazarladığı ve çevre köylülerin bu ürünleri almaya geldiği zamana denk geldiği sanılmaktadır.
Hıdırnebi kayalıkları arkasında bulunan alanda her yıl 20 Temmuz’da son bulan şenlikler düzenlenmektedir. Şenliklerin başlangıç tarihi bilinmemekle birlikte, yayladan gelen çobanların her yıl ürünlerini pazarladığı ve çevre köylülerin bu ürünleri almaya geldiği zamana denk geldiği sanılmaktadır.
Çal Mağarası
Dünyanın en uzun ikinci mağarası olarak da kabul edilen mağaranın içinden küçük bir dere akmakta olup, mağaranın üzerinde tarihi bir kale bulunmaktadır.Mağaranın Yeri Çal Mağarası Trabzon İli Düzköy İlçesi’nin 5km. güneybatısında denizden1050m. Yüksekte Çal köy Beldesi içerisinde yer almaktadır. Mağara girişi, Çal köy’ünden Çayırbağı Beldesi’ne giden stabilize yolun 1.km’sinden Kulaklık deresi üzerinde bulunmaktadır. Mağaranın Şekli Çal Mağarası bir yer altı su kanalıdır. Mağaranın girişi, geniş olmakla birlikte içerisindeki genişlik sürekli değişmektedir. Tavan yükseklikleri kırık sistemlerine bağlı olarak büyük değişkenlik göstermektedir. Girişten sonra 200.m.’de iki kola ayrılmaktadır. Sola ayrılan kol yaklaşık 150 m. uzunluktadır.
Ayder Yaylası
Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinin 19 km. güney-doğusundadır. Yaylaya yaz kış dolmuşlarla gidilebilir.
Özellikler: 1. 350 m. yükseklikteki Ayder yaylası Karadeniz yaylalarının en bilinenidir. Her türlü alt yapı hizmeti tamamlanmış olan yayla kasaba görünümündedir. Zengin flora ve faunasının yanı sıra kaplıcası ile ünlenmiştir. 50 C derce sıcaklıkta kaplıca suyu; romatizma, kadın hastalıkları ve mide rahatsızlıklarına şifa olmaktadır. Kaçkar dağlarına tırmanış güzergahında bulunan yayla çevresinde, çengel boynuzlu dağ keçisi, vaşak, ayı, kurt gibi yaban hayvanları yaşadığı ortamda izlenebilir. Her yıl Ayder şenlikleri düzenlenmektedir.